Magneți de neodim și pistoale cu lipici fierbinte?

Un pistol de lipici fierbinte poate fi folosit pentru a lipi magneții de neodim, dar acesta nu este cel mai bun mod, deoarece temperatura ridicată poate provoca o pierdere a forței magnetului.

Cum funcționează pistolul cu lipici fierbinte?

Pistol de lipit

Pistolul de lipici fierbinte se încălzește până la peste 100 °C. Adezivul sub formă de tijă solidă se dizolvă la o temperatură atât de ridicată atunci când este introdus în pistol. Ulterior, reglăm doar fluxul de lichid, sub formă de lipici foarte fierbinte.

Fiți foarte atenți când manipulați lipiciul fierbinte. Poate provoca arsuri la contactul cu pielea!

Magneții neodim și lipiciul fierbinte

Majoritatea adezivilor utilizați în pistoalele de lipici fierbinte aderă bine la magneții de neodim. Dezavantajul este că magneții de neodim își pierd o parte din rezistență la temperaturi ridicate. Adezivul de la pistolul de lipici fierbinte se dizolvă de obicei la temperaturi de aproximativ 120 °C. Majoritatea magneților de neodim vor începe să piardă forța de tracțiune atunci când sunt încălziți peste 80 °C. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că pistolul de lipici fierbinte pentru lipirea magneților nu poate fi utilizat deoarece :

 • Magneții își pierd o parte din puterea lor atunci când sunt încălziți la 120 °C. Pentru ca magnetul să piardă 100% din puterea sa, ar trebui să-l încălziți până la 300 °C, (această temperatură se numește temperatura Curie).
 • Magneții care au o grosime mare în comparație cu baza tind să aibă o rezistență mai mare la temperatură. De exemplu, un magnet cilindric de 10 × 10 mm N38 de neodim începe să-și piardă forța în mod permanent la temperaturi de până la 140 °C, deși 80 °C este în general raportat pentru magneții de neodim.
 • Există tipuri speciale de magneți de neodim care au rezistență crescută la temperatură. În unele dintre ele, nu există pierderi de forță atunci când sunt încălzite la 120 °C. În magazinul nostru electronic veți găsi acești magneți din categoria magneți cu rezistență la temperaturi ridicate.

Mai multe informații despre efectul temperaturii ridicate asupra forței magneților găsiți în articolul Temperaturi înalte și scăzute.
Deci, puteți folosi pistolul de lipici fierbinte pentru a lipi magneții de neodim, dar există riscul ca magnetul să-și piardă o parte din forță.

Cu ce să lipiți magneții de neodim?

Puteți alege dintre aceste opțiuni:

1. Lipici pentru magneți

Vă recomandăm lipici UHU Max Repair sau UHU plus endfest pentru lipirea magneților::

Pentru a maximiza rezistența adezivului, iată câteva sfaturi pentru tine:

 • Curăță bine suprafața magnetului și suprafața lipită de grăsime. Acest pas este cel mai important dintre toate. Doar o atingere cu un obiect uleios și rezistența îmbinării va fi redusă semnificativ. Puteți îndepărta unsoarea cu alcool izopropolic sau acetonă și o bucată de cârpă. Suprafața trebuie să fie uscată înainte de lipire.
 • Șlefuiește ambele suprafețe. Puteți să înăspriți suprafața magnetului cu un șmirghel .
 • Fixează magneții. Pe măsură ce adezivul se usucă, magnetul trebuie împins spre suprafața lipită. Puteți realiza acest lucru prin:
  1. Plasarea unui magnet deasupra obiectului lipit. Magnetul va fi atras de gravitație.
  2. Fixare cu o clemă, menghină sau bandă adezivă.
  3. Plasarea unui alt magnet sau metal magnetic pe partea opusă. Asigură-te că magnetul nu este îndepărtat de îmbinare de către alți magneți sau obiecte metalice.
 • Urmează instrucțiunile producătorului adezivului. Pentru adezivi, instrucțiunile pentru lipirea magneților nu sunt de obicei date. Cu toate acestea, suprafața majorității magneților noștri este nichel, așa că puteți urma instrucțiunile pentru lipirea metalelor.

2. Magneți cu autocolant

Puteți folosi magneții noștri autoadezivi, cum ar fi următorii:

Vedeți toți magneții cu autocolant din oferta noastră.

3. Folii și benzi magnetice autoadezive

Benzile și foliile magnetice sunt realizate din material flexibil care poate fi tăiat cu ușurință cu foarfece. Foliile și benzile sunt disponibile de diferite grosimi. Cu cât sunt mai groase, cu atât este mai mare forța de tracțiune magnetică pe cm2.

Benzile magnetice / foliile sunt atrase unele de altele și sunt, de asemenea, atrase de fier și alte metale. Puteți găsi întreaga ofertă a benzilor și foliilor noastre autoadezive în categoriile benzi magnetice și metalice și folii magnetice și metalice.

Cu ce să lipiți alte tipuri de magneți?

Poți lipi magneți din Ferită, SmCo și AlNiCo cu adezivii UHU menționați mai sus, dar puteți folosi și un pistol de lipici fierbinte fără nicio grijă. Cu acești magneți, există o pierdere permanentă de forță doar la temperaturi mult mai ridicate.

Articole similare