Comparație: magneți din ferită și neodim
În acest articol vom compara două tipuri de magneți pe care le vindem în magazinul nostru electronic: magneți neodim și magneți din ferită.
O scurtă prezentare generală
Principalele diferențe sunt:
- aspect – magneții de ferită sunt negri, magneții de neodim au de obicei o suprafață metalică lucioasă
- forță de tracțiune – magneții de neodim sunt de până la 10 ori mai puternici decât ferita
- preț – magneții de neodim sunt mai scumpi decât cei de ferită
- rezistență la umiditate – magneții obișnuiți din neodim ruginesc în medii umede, magneții de ferită nu ruginesc
- rezistență la căldură – magneții de ferită pot fi folosiți la temperaturi mai ridicate decât neodimul
- fragilitate – magneții de neodim sunt mai fragili decât cei de ferită
- rezistență la demagnetizare – magneții de ferită pot pierde forța de tragere atunci când sunt plasați într-un câmp magnetic puternic
Aspect
Magneții de ferită sunt negri. Culoarea magneților de neodim depinde de finisajul suprafeței. Cel mai frecvent utilizat tratament de suprafață este nichelul. Cu toate acestea, există și alte tipuri de tratare a suprafeței magneților de neodim:
aurii
plastic
Tipurile specifice de suprafețe au avantajele și dezavantajele sale. În magazinul nostru electronic vindem cel mai adesea magneți de neodim cu suprafață de nichel, dar oferim și magneți galvanizați, placați cu aur, cauciucați sau cu un strat de rășină epoxidică.
Forța de tracțiune
Magneții de neodim sunt de aproximativ 10 ori mai puternici decât magneții de ferită de aceleași dimensiuni:
Dacă aveți nevoie de un magnet cu cât mai multă forță posibilă, magneții de neodim sunt o alegere mai bună decât magneții de ferită. În unele cazuri, magnetul de neodim poate fi prea puternic, atunci este mai bine să utilizați un magnet de ferită.
Magneții de neodim sunt potriviți și atunci când aveți puțin spațiu și aveți nevoie ca magnetul să fie mic. Cu magneții de neodim puteți obține aceeași putere cu un volum mult mai mic:
Preț
Magneții de neodim sunt de 3-5 ori mai scumpi decât magneții de ferită de aceleași dimensiuni. Cu toate acestea, dacă comparăm magneții cu aceeași forță (de exemplu, un cilindru de neodim de 5 × 3 mm și un cilindru de ferită de 15 × 5 mm), magneții de neodim sunt mai ieftini.
Magneții de ferită au un raport preț/volum mai bun, dar magneții de neodim au un raport preț/rezistență mai bun.
Prețurile la magneți le găsiți în magazinul nostru electronic în categoriile magneți de neodim și magneți de ferită.
Fragilitate
Dezavantajul magneților de neodim este că sunt fragili și se pot rupe în timpul unei coliziuni:
Magneții de ferită se pot rupe și la impacturi puternice, dar sunt mai rezistenți în comparație cu magneții de neodim.
Fragilitatea magneților de neodim poate fi redusă prin plasarea lor într-o oală solidă din oțel. Magneții tip oală neodim au toate avantajele magneților din neodim și în același timp nu sunt fragili, deoarece oala (carcasa) din oțel protejează magnetul de șocuri.
Rezistență la umiditate
Magneții convenționali de neodim cu suprafață de nichel nu sunt potriviți pentru utilizare în medii umede, deoarece pot începe să ruginească. Această problemă poate fi rezolvată printr-o alegere adecvată a tratamentului de suprafață. Cel mai potrivit tratament de suprafață este cauciucul sau plasticul, care protejează 100% magnetul de umiditate. Puteți folosi și magneți cu un strat protector de rășină epoxidică sau aur, dar acest strat se poate uza în timp.
Magneții de ferită sunt rezistenți la coroziune. Prin urmare, pot fi folosiți chiar și într-un mediu umed fără un tratament de protecție a suprafeței.
Toți magneții potriviți pentru utilizare în medii umede se găsesc în categoria magneți rezistenți la apă.
Rezistență la căldură
Magneții de ferită pot rezista la temperaturi de până la 250 °C.
Magneții de neodim convenționali încep să-și piardă definitiv o parte din forța de tracțiune la aproximativ 80 °C. Cu toate acestea, există și tipuri speciale de magneți de neodim cu rezistență la temperatură de până la 240 °C.
Veți găsi oferta noastră de magneți rezistenți la căldură în categoria magneți cu rezistenta la temperaturi ridicate.
Rezistența la demagnetizare
Când plasați un magnet de ferită într-un câmp magnetic puternic, acesta poate pierde o parte din forța de tracțiune. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea când atașați un magnet de ferită la unul de neodim. Magnetul de neodim creează un câmp magnetic puternic în jurul lui, care demagnetizează parțial magnetul de ferită.
Pentru a preveni pierderea forței de tragere, păstrați magneții de ferită la câțiva centimetri distanță de magneții de neodim.
Magneții de neodim sunt mult mai rezistenți la demagnetizarea de către un câmp magnetic extern și nu își pierd forța de tracțiune în condiții normale.
Rezumat
Magneții de neodim convenționali sunt de 10 ori mai puternici decât magneții de ferită, dar își pierd forța de tracțiune la temperaturi de peste 80 ° C, ruginesc în medii umede și sunt fragili. Există însă și magneți speciali din neodim care sunt rezistenți la apă, rezistenți la temperaturi ridicate sau sunt plasați într-o oală (carcasă) de protecție din oțel care le reduce fragilitatea.
Magneții de ferită pot fi folosiți fără probleme în medii umede sau la temperaturi ridicate de până la 250° C. Sunt mai puțin fragili și mai ieftini decât magneții de neodim. Dar sunt mult mai slabi când vine vorba de forța de tracțiune.