Adevăruri interesante despre magneți
Magneții au întotdeauna doi poli
După cum se știe din lecțiile de fizică, magnetul are întotdeauna doi poli – nordic și sudic. Dar ce se întâmplă dacă înjumătățim sau tăiem magnetul în jumătate? Ambele jumătăți vor avea propriii lor poli sudic și nordic.
Fermierii dau vacilor să mănânce un magnet
Fermierii le dau vitelor să înghită un magnet. Este o tehnică folosită de mulți ani. Se întâmplă uneori ca o vită să înghită un cui sau o bucată de gard metalic. Pentru a preveni distrugerea organelor interne, fermierii le dau vitelor să înghită un mic magnet. Deși va rămâne în stomac pentru totdeauna, le va proteja de efectele mortale ale obiectelor metalice consumate.

Unele animale au propria lor busolă
V-ați întrebat vreodată cum ajung rândunelele în țările calde? Desigur, zboară pe cea mai scurtă rută aeriană. Dar ce le conduce în această direcție? Un fel de instinct? Oamenii de știință au venit cu două teorii posibile.
Prima teorie vorbește despre proteina criptocrom, care se găsește în ochiul păsării. Datorită criptocromului, păsările pot vedea câmpul magnetic al pământului. Această proteină se găsește și la insecte și alte animale. A fost descoperită chiar și la oameni. Prin urmare, cercetătorii încearcă să stabilească dacă o persoană este sensibilă la recunoașterea câmpurilor magnetice. Cu toate acestea, rezultatele nu au fost încă confirmate.
A doua teorie vorbește despre magnetorecepție, adică despre capacitatea de a se mișca în câmpul magnetic al Pământului. Magnetorecepția a fost găsită la unele animale. Printre acestea se numără țestoasele de mare, racii, peștii etc. Acestea pot simți și controla direcția câmpului magnetic al pământului, în timp ce propriul lor corp este o busolă.

Munți magnetici
Există mulți munți magnetici în lume, unde mașinile sau alte obiecte sunt trase în direcția opusă gravitației, adică în sus. Astfel de rute cu deviație gravitațională au devenit foarte populare. Există multe videoclipuri pe internet cu entuziaști care testează forța de atracție a munților magnetici. Totuși, adevărul este că este o iluzie optică. Creierul nostru alege ca linie a orizontuli dealul din care coboară poteca. Prin urmare, o mașină sau un alt obiect pare să fie tras împotriva gravitației.

Totuși, dacă privim din unghiul orizontului real, constatăm că mașina coboară de fapt conform legii gravitației. Și munții magnetici sunt doar o iluzie optică.

Pentru a vă face o idee despre cum funcționează forța de tracțiune a munților magnetici:
Cover photo author: Dan-Cristian Pădureț, Unsplash