Pot magneții să deterioreze electronicele?
Magneții puternici pot deteriora componentele electronice sau pot șterge datele de pe suporturile de date. Cu toate acestea, nu toate tipurile de suporturi de date și electronice sunt afectate de magneți.
Sumar
Magneții nu afectează:
- Carduri USB
- Card SD
- CD, DVD
- Camere foto
- Aparate foto digitale
Magneții pot șterge datele de pe:
- carduri de plată
- alte carduri magnetice (carduri de fidelitate, carduri cadou, carduri hoteliere)
- HDD-uri
- casete video vechi, casete audio
Magneții pot deteriora:
telefoane mobile, tablete (dar nu pot șterge datele)
busola
ceas mecanic
monitoare CRT și LCD, televizoare
stimulatoare cardiace
Telefoane mobile, tablete
Telefoanele mobile și tabletele ar trebui să continue să funcționeze corect chiar și după expunerea la magneți puternici. Magneții nu vor șterge niciodată datele stocate pe telefonul mobil sau pe tableta dumneavoastră.
Cu toate acestea, magneții pot deteriora busola încorporată în multe telefoane.
Câmpul magnetic creat de magneții de neodim care se află în apropierea lor este mult mai puternic decât câmpul magnetic al Pământului. Prin urmare, un mobil plasat în apropierea magnetului indică nordul în direcția liniilor câmpului magnetic și nu spre polul nord geografic:
Problema poate apărea în cazul în care un magnet puternic magnetizează părțile metalice ale telefonului mobil și acestea își păstrează parțial magnetizarea chiar și după ce magnetul este îndepărtat. În acest caz, busola nu mai funcționează.
Funcția de busolă încorporată este utilizată de diverse aplicații GPS și de Google Maps, care determină orientarea telefonului mobil datorită busolei.
O tabletă cu o busolă încorporată poate reacționa la un câmp magnetic în mod similar.
Dacă nu aveți o busolă în telefonul mobil/tableta dumneavoastră, magneții nu ar trebui să o afecteze.
Carduri magnetice
Datele de pe toate cardurile magnetice pot fi șterse dacă se apropie prea mult de magneți. Cu toate acestea, există două tipuri de carduri magnetice:
- HiCo – carduri mai rezistente la magneți. Printre acestea se numără toate cardurile de credit și de debit care au o bandă magnetică de culoare maro închis sau neagră. Pentru a le deteriora este necesar un câmp magnetic de 400 Gauss.
- Distanța de siguranță față de magnet este de 10x10x10mm: 17 mm
- Distanța de siguranță față de magnet 40x40x20mm: 57 mm
- Carduri LoCo- mai puțin rezistente la magneți. Sunt utilizate la cardurile de fidelitate, cardurile cadou cu credit sau cardurile hoteliere care au o bandă magnetică de culoare maro deschis. Este necesar un câmp magnetic de 30 Gauss pentru a le deteriora.
- Distanța de siguranță față de magnet 10x10x10mm: 48 mm
- Distanța de siguranță față de magnet 40x40x20mm: 150 mm
Hard disk (HDD)
Este posibil să ștergeți datele de pe unitatea de hard disk cu ajutorul unui magnet extrem de puternic dacă îl mișcați pe suprafața HDD. Dar chiar și în acest caz, nu există nicio garanție că datele vor fi șterse. Hard disk-urile în sine conțin magneți puternici de neodim. Ar fi nevoie de un magnet mult mai puternic pentru a le deteriora.
Un magnet plasat pe suprafața calculatorului nu poate deteriora hard disk-ul.
Dacă doriți să ștergeți date de pe hard disk, utilizarea unui magnet nu este o metodă fiabilă.
Casete video și casete audio vechi
Datele de pe casete sunt foarte ușor de șters cu ajutorul magneților. Dacă aveți nevoie să ștergeți rapid o casetă, trebuie doar să o atingeți ușor de magnetul de neodim:
Pentru a preveni pierderea datelor de pe casetele vechi, păstrați-le la cel puțin o jumătate de metru distanță de magneții mai mici și la un metru distanță de magneții mari de neodim.
Ceasuri mecanice
Un câmp magnetic puternic poate magnetiza piesele metalice ale ceasului, cum ar fi un arc spiralat. Acesta se atrage apoi de alte părți metalice ale ceasului, ceea ce poate încetini sau accelera oscilația acestuia.
Majoritatea ceasurilor actuale respectă standardul modern ISO 764 și sunt rezistente la un câmp magnetic de 60 Gauss. Pentru un astfel de ceas este:
- Distanța de siguranță față de magnet 10x10x10mm: 28 mm
- Distanța de siguranță față de magnet 40x40x20mm: 90 mm
Alte ceasuri pot fi mai sensibile la magneți.
Dacă ceasul dumneavoastră nu mai funcționează după ce a fost expus la magneți, duceți-l la un ceasornicar. Acestea pot fi demagnetizate înapoi printr-un câmp magnetic alternativ. De asemenea, puteți utiliza propriul demagnetizator pentru ceasuri și unelte mici. Acestea pot fi achiziționate de la 10 euro.
Stimulatoarele cardiace
Un câmp magnetic puternic poate comuta stimulatorul cardiac implantat în modul de testare și îi poate afecta temporar funcționarea. Persoanele cu un stimulator cardiac implantat trebuie să evite magneții puternici.
Carduri USB, carduri SD, CD-uri și DVD-uri, aparate foto, camere video
Stick-urile USB, cardurile SD, CD-urile și DVD-urile nu utilizează tehnologii de stocare a datelor magnetice și, prin urmare, nu sunt afectate de magneți.
De asemenea, nici aparatele foto digitale și camerele video nu pot fi deteriorate de magneți.